Diferenta dintre Psihiatrie si Psihologie

Multi confunda psihiatria cu psihologia, cand sunt de fapt doua arii diferite. Acesta este si motivul pentru care multi sunt reticenti in a-si rezolva problemele psiho-emotionale. Este pacat ca se confunda cu nebunia orice mica problema psihologica ar avea o persoana. Intr-adevar, psihiatria are in vedere si acest subiect, dar mai sunt multe alte aspecte de care se ocupa.

 

Ca sa fie lucrurile clare pentru toata lumea, psihologul este cel care a studiat Facultatea de Psihologie, deci nu este un medic propriu-zis. El iti analizeaza problemele emotionale si trairile si te ajuta sa-ti imbunatatesti functiile emotionale si de gandire, pe cand psihiatrul este un medic in adevaratul sens al cuvantului. El a studiat  Facultatea de Medicina si are dreptul sa dea si medicamentatie pacientilor. Intr-adevar, psihologul si psihiatrul merg oarecum mana in mana, doar daca psihologul considera ca problemele unor pacienti ai sai sunt de natura medicala si nu doar emotionala.

 

Trebuie sa lasam conceptiile proaste deoparte in ceea ce priveste acesti doi specialisti. In fond nu este o rusine sa apelezi la ajutorul lor, daca este cazul. Sanatatea psiho-emotionala si mintala este foarte importanta. Trebuie sa fim ajutati sa ne descoperim pe noi insine, sa ne intelegem modul de gandi si sa nu refuzam ajutorul unui specialist in acest sens. Problemele de acest gen nu trebuie lasate netratate, deoarece in timp se adancesc si pot deveni mai greu de eradicat. Cu cat apelam mai repede la un specialist cu atat crestem sansele de rezolvare.

Daca am mentionat deja ca psihologia se ocupa mai mult cu aria psiho-emotionala si analizeaza cauze comportamentale si mentalitati, nu are dreptul sa prescrie retete sau sa te interneze in spital, pe cand psihiatrul da. Acesta are in vedere mai mult mecanismele gandirii in ceea ce priveste partea medicala si nu psihanalitica. Daca considera ca un pacient are probleme serioase in ceea ce priveste mecanismul gandirii, poate sa-i sugereze diverse terapii, medicamente si chiar internare pe termen lung.

 

Acum probabil te intregi la cine trebuie sa apelezi: psihologul sau psihiatrul? Este simplu. Trebuie doar sa te evaluezi ca persoana ca sa stii cu ce gen de probleme de confrunti. Daca simti ca ai niste nelisti interioare, niste frustari, depresii usoare si alte aspecte minore care tin de sfera emotionala este indicat sa apelezi ca ajutorul unui psiholog. Nu va faceti griji, la oricine ati apela datele personale sunt confidentiale si niciun medic nu-si va incalca etica profesionala ca sa divulge aspecte personale legate de vreun pacient.

 

Psihologul care va ia in primire, are datoria sa va asculte toate problemele emotionale care nu va dau pace, iar in functie de asta va stabili mai multe sedinte de remediere si de schimbare a gandirii, iar in functie de gravitatea problemelor pe care le aveti, va va trimite la un psihiatru. In acest caz, deja ar fi vorba despre o patologie manifestata, care poate fi un pericol atat pentru propria persoana cat si pentru cei din jur. Un psihiatru va va oferi toata medicamentatia de care aveti nevoie, va va supraveghia, un alt aspect important si se va asigura ca afectiunile sunt tratate definitiv fara a mai recidiva.

 

Nu uitati ca si sanatatea psiho-emotionala si mintala conteaza! Apelati cu incredere la specialisti, pentru ca nu va judeca nimeni!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *